Kirjanpito on jokaisen yrityksen ja yhdistyksen pakollinen suorite, johon määrää kirjanpitolaki. Usein pienyrittäjät sekä uudet yritykset ovat hyvin hintatietoisia kirjanpidon hinnasta, etsien sitä edullista ja muutoinkin sopivaa vaihtoehtoa. Tutkimme tässä artikkelissa millaisia vaihtoehtoja näinä päivinä löytyy kirjanpidon järjestämiseksi edullisesti.

Mitä on edullinen kirjanpito?

Edullinen on suhteellinen käsite, mutta kirjanpidon suhteen oletetaan että edullisella tarkoitetaan hinnat alkaen -ratkaisuja, ja edullisin on tietysti ilmainen.

Yleensä tilitoimiston tekemästä kirjanpidosta täytyy kustantaa vähintään muutama kymppi kuukaudessa, vaikka tehtävää ei juuri olisikaan. Kirjanpidon työmäärää pienentää hieman myös pidempi ALV-kausi (3 kk tai 12 kk), joka on saatavilla vain pienen liikevaihdon omaaville toimijoille.

Edullista kirjanpitoa on kahdenlaista: itse tehty sekä kirjanpitäjän tekemä. Näistä se edullisempi on tietysti aina itse tehty. Jos etsit edullista kirjanpitoa, mutta et halua tehdä sitä itse, on tällöin löydettävä edullinen tilitoimisto avuksi.

Edullisin kirjanpito Excelissä tai valmiilla kirjanpito-ohjelmalla

Jos suunnittelet tekeväsi kirjanpidon itse, on sen toteuttaminen kotikonstein järkevää vain yhdenkertaisessa kirjanpidossa, eli toiminimiyrittäjän kohdalla. Muita yhtiömuotoja koskee velvollisuus tehdä kahdenkertainen kirjanpito, joka on astetta monimutkaisempaa.

Hyvää itse tehdyssä kirjanpidossa on se, että hinta on parhaillaan tasan nolla euroa kuukaudessa. Huonoa taasen on se, että joudut sähläämään lippujen ja lappujen sekä ohjelmiston kanssa, vaikka mielummin tekisit jotain muuta. Lisäksi menetät keskittymistäsi itse liiketoimintaa kohtaan, kun hoitelet taloushallinnollisia asioita, jotka eivät ole omaa erikoisosaamistasi.

Kun päätät tehdä kirjanpidon itse, toimiva kirjanpito-ohjelma tekee työstä tulee hieman sujuvampaa, vaikka saattaa hiukan kustantaakin. Kirjanpito-ohjelman hinta riippuu käytettävästä palvelusta, sekä siitä, sisältyykö ohjelman käyttöön myös kirjanpitäjän työtä. Pitäessäsi kirjanpidon täysin omissa käsissäsi sen tekeminen on kaikkein edullisinta, ja maksat vain ohjelman käytöstä, jos siitä koituu kuluja.

Alla muutama edullinen ja järkevän oloinen vaihtoehto edullisen kirjanpidon itse tekemiseen.

Yhdenkertainen kirjanpito excel-taulukolla

Jos haluat pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisena, voit tehdä toiminimen yhdenkertaisen kirjanpidon itse suoraan valmiiseen ja ilmaiseen excel-taulukkoon. Hyvää tässä ratkaisussa on hinta (0 €) sekä tekniikan yksinkertaisuus. Ei ohjelmistoja, vain yksi taulukko johon naputellaan tulot ja menot.

Kitsas - avoimen lähdekoodin kirjanpito-ohjelma

Kitsas vaikuttaa kiinnostavalta työkalulta kirjanpidon tekemiseen hyvinkin edullisesti. Tämä kirjanpito-ohjelma perustuu avoimeen lähdekoodiin, ja asentaessasi ohjelman omalle koneellesi on se täysin ilmainen ratkaisu. Jos haluat tilata pilvipalveluita tai muita lisukkeita, voi Kitsasta laajentaa maksullisilla palveluilla. Ohjelma sopii tekijän mukaan toiminimelle tai pienyritykselle, yhteisöille, asunto-osakeyhtiöille sekä jopa tilitoimistoille.

Tilijaska - ilmainen kirjanpito-ohjelma

Talenom on lanseerannut oman kirjanpitopalvelun nimeltään Tilijaska. Tee-se-itse mallin hinnat alkavat 0 eurosta, eli voit halutessasi tehdä kirjanpidon itse Tilijaskan ohjelmalla. Jos haluat jonain päivänä lopettaa paperitöiden tekemisen itse, voit ottaa saman palvelun mutta kirjanpitäjän tekemänä alkaen 49 euroa kuukaudessa.

Tilitantti - pienyrityksen edullinen ja helppo kirjanpito

Tilitantti on kotimainen kirjanpito-ohjelma, joka on suunniteltu erityisesti pienyrittäjille kuten toiminimille, taiteilijoille, itsenäisille jälleenmyyjille sekä yhdistyksille. Kirjanpito tehdään ohjelmassa kahdenkertaisena, joten se riittää hyvin myös pienen osakeyhtiön käyttöön. Tilitantti kustantaa vain 39 € per vuosi!

SimplBooks - sähköinen kirjanpito-ohjelma pienyritykselle

SimplBooks on kotimaisen yhtiön tarjoama kirjanpito-ohjelma pienyritykselle. Sen helppokäyttöinsen ohjelman avulla teet helposti sähköisen kirjanpidon yrityksellesi edulliseen hintaan. Palvelu käytön hinnoittelu alkaa 9,90 eurosta per kuukausi (+alv).

Edullinen tilitoimisto avuksi

Jos haluat mielenrauhan taloushallinnon asioista, kirjanpitäjän hyödyntäminen kirjanpidon teossa on aina mahdollista, mutta ei ihan yhtä edullisesti kuin itse tehtynä Jos aiot tehdä kirjanpidon tilitoimiston avulla, on suositeltavaa etsiä juuri tarpeisiisi sopivaa palvelua. Tilitoimiston tekemä asiantuntijatyö maksaa, joten kirjanpidon hinta tulee hieman nousemaan. Jo yhdestä työtunnista kuukaudessa tulee helposti noin 50 – 100 euroa kuluja, eikä ole varmaa riittääkö tunti kirjanpitosi hoitamiseen alusta loppuun.

Yksi tapa vähentää tilitoimiston työtaakkaa, on tehdä kirjanpito yhdessä kirjanpitäjän kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että syötät itse tiedot sähköiseen kirjanpito-ohjelmaan, jotka kirjanpitäjä lopuksi tarkastaa, sekä hoitaa hommat loppuun. Tällä vähennät kirjanpitäjän työtä ja pidät kirjanpidon hinnan mahdollisimman edullisena. Tehdessäsi tietojen syöttämisen itse, kirjanpitäjä tekee vain oleellisimmat tehtävät, joihin hänellä on parempi osaaminen.

Alla edullisia kirjanpitotapoja tilitoimiston kanssa:

Ukko.fi - edullinen kirjanpito toiminimelle

Ukko.fi tarjoaa toiminimiyrittäjille kätevää palvelua kirjanpidon ja laskutuksen hoitamiseksi. Palvelun idea on, että yrittäjä kirjautuu kirjanpito-ohjelmaan, jossa pääsee luomaan myyntilaskuja sekä lisäämään kirjanpidon kulujen laskut ja tositteet. Asiakaspalvelusta saa tarvittaessa apua, ja lisäksi kirjanpitäjät taustalla hoitavat tarkastukset sekä veroilmoitukset.

Tiedätkö hyvän ja edullisen tavan kirjanpitoon?

Jos sinulla on ajatusta tai kokemusta sopivan edullisesta kirjanpidosta, niin vinkkaa siitä meille. Jos olemme samaa mieltä asiaan tutustuttamme tapaukseen, lisäämme tiedot artikkeliin.

Kiitos!

Vastaa