Yrityksen pyörittäjällä on paljon tekemistä, eikä kirjanpito ole niistä yleensä se oleellisin asia mielessä, saatikka kiinnostavin. Yrityksen johtaja on vastuussa kaikesta päivittäisten toimintojen johtamisesta ja pitkän aikavälin strategisten päätösten tekemisestä, jotka määrittävät yrityksen tulevaisuuden. Kun ratkottavaa ja tehtävää on niin paljon, on helppo unohtaa joitakin tärkeitä yksityiskohtia, kuten yrityksen talousasiat.

Osaava ja oikeasti työssään hyvä kirjanpitäjä voi olla suuri apu yrityksellesi. Hyvä kirjanpitäjä tekee muutakin kuin valmistelee veroilmoituksesi ja arkistoi laskusi. Kirjanpitäjä voi auttaa sinua seuraamaan menojasi, tekemään taloudellisia päätöksiä sekä suunnittelemaan yrityksen ja liiketoiminnan tulevaisuutta. Katsotaanpa tarkemmin, miten hyvä kirjanpitäjä voi olla sinun ja yrityksesi avuksi.

Hyvä kirjanpitäjä

1. Säästä aikaa

Aikaa meillä kaikilla on vain rajallinen määrä. Ajankäytön optimointi on yritysjohtajalle oleellinen asia, eikä kasvuyrityksestä haaveileva yrittäjä voi haaskata aikaansa joutavaan, kuten taloushallinnon ja kirjanpidon hoitamiseen.

Jos et ole kirjanpidon ja laskentatoimen asiantuntija, yrityksen taloushallinnon hoitaminen voi käydä kokopäivätyöstä. Ja vaikka olisitkin asiantuntija, se on silti aikaa vievää työtä, joka vie keskittymistä ja energiaa muilta tärkeiltä tehtäviltä. Hyvän kirjanpitäjän palkkaaminen vapauttaa aikaasi, ja voit jättää yrityksen talousasiat ammattilaisen haltuun. Näin voit käyttää aikasi paremmin ja keskittyä yrityksesi tärkeimpien asioiden hoitamiseen.

2. Säästä rahaa

Vaikka kirjanpitäjän palkkaaminen tuntuisikin tarpeettomalta ja turhalta kululta, todellisuudessa hän voi säästää rahaa auttamalla yritystäsi hyödyntämään verohelpotuksia ja vähennyksiä, joista et ehkä ole tietoinen. Hyvä kirjanpitäjä havaitsee myös virheet ja poikkeamat, ennen kuin niistä tulee kalliimpia kuluja yrityksellesi.

Kirjanpitäjän kulut ovat hyvin pieniä siihen verraten, millaisia hyötyjä se voi yrityksellesi tuoda. Tietysti myyntien ja ostojen kirjaaminen, sekä muu byrokratia syö rahallisia resursseja, mutta se on jokaisen yrityksen pakollinen paha. Tämän lisäksi kirjanpitäjää voi hyödyntää yrityksen tuloksen parantamisessa.

3. Tee tietoon perustuvia päätöksiä

Hyvä kirjanpitäjä tuntee yrityksesi taloudellisen tilanteen ja pystyy tarjoamaan näkemyksiä ja neuvoja, jotka auttavat sinua tekemään tietoon perustuvia päätöksiä. Parhaillaan osaava kirjanpitäjä voi auttaa sinua kasvattamaan yritystäsi.

Kirjanpitäjä näkee yritykesi hieman eri kulmasta, numeroiden kautta, joista et välttämättä ole itsekään täysin perillä. Hyödynnä kirjanpitäjän osaamista ja käännä tieto ja ammattitaito yrityksesi eduksi. Kirjanpitäjä voi esimerkiksi auttaa yritystäsi verosuunnittelussa ja tuloksen optimoinnissa, joilla voi olla huomattava arvo kirjanpitäjän hintaan verrattuna.

4. Seuraa menoja ja havaitse suuntauksia

On vaikea tietää mihin rahasi menevät, jos sinulla ei ole selkeää kuvaa yrityksesi kaikista tapahtumista ja toiminnoista. Kirjanpitäjä voi auttaa liiketoimintaasi seuraamalla kulutustottumuksia ja havaitsemalla alueet, joilla kustannukset ovat kasvussa. Nämä tiedot voivat olla arvokkaita, koska niiden avulla voidaan tehdä mukautuksia varmistaaksesi, että enemmän tuloistasi käytetään kasvuun eikä rahoja tuhlata turhiin kuluihin.