Mikä on tilitoimisto?

Tilitoimisto on yritys, joka tarjoaa erilaisia taloushallinnon palveluita kirjanpitovelvollisille toimijoille, eli pääasiassa muille yrityksille. Tilitoimiston kirjanpitäjä tekee kirjanpitoa, palkanlaskentaa, verojen tilitystä, asiakaspalvelua, neuvontaa sekä muita taloushallinnollisia tehtäviä. Yritys hankkii tilitoimiston palveluja esimerkiksi täyttääkseen kirjanpitolain vaatimat velvollisuudet.

Tilitoimiston kirjanpitäjä laskee laskuja

Erilaiset tilitoimistot erilaisiin tarpeisiin

Tilitoimistoja löytyy pienestä suureen, sekä niiden palvelujen laajuus vaihtelee. Pieneltä tilitoimistolta voit saada hyvin henkilökohtaista palvelua peruskirjanpitoon, mutta vaatimusten kasvaessa on katsottava isompien tai erikoistuneiden tilitoimistojen suuntaan.

Tilitoimistojen rooleissa on nykyään entistä enemmän eroa, toiset tarjoavat perinteisiä kirjanpitopalveluita, kun taas toisilta voi saada erityisosaamista vaativia palveluja. Esimerkiksi rakennusalalla on oma lainsäädäntö verotusten osalta, samoin sijoitusyhtiön kirjanpito voi vaatia erityisosaamista tilitoimistolta.

Tilitoimiston tuomat hyödyt yrityksellesi

Tilitoimiston käyttämisestä on monia etuja. Ehkä ilmeisin hyöty on se, että kirjanpitäjä voi säästää paljon aikaa ja vaivaa yrityksesi raha-asioiden osalta. Hän voi auttaa sinua pitämään kirjanpidon, veroilmoitukset ja muut taloushallinnon paperityöt hyvässä hallussa, ja voit itse käyttää enemmän aikaa yrityksesi pyörittämiseen ja keskittää ajatuksesi olennaiseen.

Toinen keskeinen etu on se, että tilitoimiston henkilöstö ymmärtää verolainsäädäntöä paljon paremmin kuin keskivertoyrittäjä. Näin se voi auttaa sinua minimoimaan verovelvollisuutesi ja maksimoimaan kaikki verohelpotukset ja verovähennykset, joihin yrityksesi saattaa olla oikeutettu. Tämä voi säästää pitkällä aikavälillä huomattavan paljon rahaa, joten tilitoimisto voi myös olla sijoitus.

Tuki ja neuvonta yrityksesi apuna

Tilitoimiston kirjanpitäjiltä voi myös antaa arvokkaita neuvoja siitä, miten voit kasvattaa yritystäsi ja tehdä siitä kannattavamman. Hän on ajan tasalla rahoituslainsäädännön viimeisimmistä muutoksista ja osaa neuvoa, miten voit hyödyntää niitä parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi hän voi auttaa sinua tunnistamaan alat, joilla yrityksesi voisi hyödyntää resurssejaan paremmin, ja ehdottaa keinoja kustannusten vähentämiseksi.

Kaiken kaikkiaan tilitoimiston palvelujen käyttäminen antaa mielenrauhan siitä, että taloutesi on turvallisissa käsissä, sekä vapauttaa resurssejasi yrityksesi pyörittämiseen ja kasvattamiseen.

Tarvitsenko tilitoimistoa?

Jos pyörität omaa liiketoimintaa tai vaikkapa yhdistystä, saatat hyvinkin tarvita tilitoimiston apua kirjanpidon järjestämisessä. Toiminimen kirjanpito on vielä suhteellisen helppoa ja sen voi jopa tehdä itsekin, mutta jo esimerkiksi osakeyhtiön tai taloyhtiln kohdalla tilitoimiston tarve on hyvin todennäköinen. Yksityishenkilöillä ei sen sijaan ole asioimista tilitoimistojen kanssa, koska kirjanpito koskee vain yrityksiä ja muita kirjanpitovelvollisia toimijoita.

Jos luulet tarvitsevasi tilitoimistoa, voit lisäksi lukea artikkeleita talosuhallinnosta sekä selata tilitoimistoja paikkakuntakohtaisesti sivustollamme.