Tilitoimiston valinta

Tilitoimisto on lähes jokaisen yrityksen perustarve. Kirjanpitolaki velvoittaa yrityksiä hoitamaan kirjanpidon asianmukaisesti, ja usein avuksi hankitaan tilitoimiston palveluita.

Valinnanvaraa tilitoimistoissa riittää. Miten tilitoimiston valintaa ja etsimistä yrityksen kannattaisi lähestyä, siitä kerromme tässä artikkelissa hieman tarkemmin.

Miten valita sopiva tilitoimisto, mistä aloittaa?

Sopivan tilitoimiston löytäminen voi tuntua kuin neulan etsimiselle heinäsuovasta. Yleensä tilitoimiston valinnassa apua tarvitsevat uudet yrittäjät sekä yritykset, joilla on erityisosaamista vaativia taloushallinnollisia tehtäviä. Usein pienet yritykset toimivat pienten tilitoimistojen kanssa, ja suuret touhuavat keskenään.

Usein suurempi yritys tarvitsee kattavampaa tai erityisempää palvelua, taikka kapasiteettia jota pieneltä tilitoimistolta ei välttämättä löydy. Pieneltä tilitoimistolta taasen voi saada yksilöllisempää palvelua ja henkilökohtaisemman yhteyden kirjanpitäjään.

Tilitoimiston kilpailuttaminen

Tilitoimiston kilpailuttaminen on nykyään yksi mahdollinen tapa kartoittaa sopivia ja yrityksesi profiilista kiinnostuneet tilitoimistot. Käytännössä homma toimii niin, että verkkopalvelun kautta jätetään tarjouspyyntö, jonka palveluntarjoaja välittää profiiliin sopiville tilitoimistoille. Seuraava vaihe on, kun tilitoimistot lähettävät tarjoukset tilitoimiston etsijälle.

Tilitoimiston sijainti

Vaikka taloushallinnon maailma on mennyt sähköisen kirjanpidon kautta entistä enemmän nettiin, on monelle yrittäjälle tai yritykselle edelleen tärkeää saada paikallista palvelua. Perinteisesti tilitoimistopalvelut onkin hankittu yrityksen sijainnin perusteella, vaikkakin nykyään löytyy myös valtakunnallista palvelua tarjoavia tilitoimistoja. Tällöin toiminta on suurilta osin sähköistä.