Kirjanpito-ohjelmien ja sähköisen kirjanpidon yleistyessä markkinoilta löytyy entistä parempia tapoja hoitaa kirjanpito ilman kuluja, eli ilmaiseksi. Käyttäessäsi ilmaista kirjanpito-ohjelmaa, kirjanpidon tekeminen on sujuvaa ja helppoa, vain ohjelmaan perehtyminen sekä tietysti perusymmärrys kirjanpidon käsitteistä ja toimista tarvitaan.

Kokosimme tähän artikkeliin vuonna 2023 markkinoita löytyvät ilmaiset kirjanpito-ohjelmat, joilla on mahdollista hoitaa esimerkiksi  yrityksen kirjanpito omatoimisesti.

Yhdenkertainen kirjanpito excel-taulukolla

Jos haluat pitää kirjanpidon mahdollisimman yksinkertaisena, voit tehdä toiminimen yhdenkertaisen kirjanpidon itse suoraan valmiiseen ja ilmaiseen excel-taulukkoon. Hyvää tässä ratkaisussa on hinta (0 €) sekä tekniikan yksinkertaisuus. Ei ohjelmistoja, vain yksi taulukko johon naputellaan tulot ja menot. Tämä on hyvin yksinkertainen ja täysin ilmainen ratkaisu yhdenkertaisen kirjanpidon tekemiseen.

Kitsas - avoimen lähdekoodin kirjanpito-ohjelma

Kitsas vaikuttaa kiinnostavalta työkalulta. Sillä voidaan nimittäin tehdä kirjanpito ihan ilmaiseksi. Tämä kirjanpito-ohjelma perustuu avoimeen lähdekoodiin, ja asentaessasi kirjanpito-ohjelman omalle koneellesi on se täysin ilmainen. Jos haluat tilata pilvipalveluita tai muita lisukkeita ohjelmaan, voi Kitsasta laajentaa maksullisilla lisäpalveluilla. Ohjelma sopii tekijän mukaan toiminimelle tai pienyritykselle, yhteisöille, asunto-osakeyhtiöille sekä jopa tilitoimistoille.

Tilijaska - ilmainen kirjanpito-ohjelma

Tilitoimistojätti Talenom on lanseerannut oman kirjanpitopalvelun nimeltään Tilijaska. Tee-se-itse mallin hinnat alkavat 0 eurosta, eli voit halutessasi tehdä kirjanpidon ilmaiseksi Tilijaskan nykyaikaisella ohjelmistolla. Jos haluat jonain päivänä lopettaa kirjanpidon tekemisen itse, voit jatkaa saman palvelun leirissä, mutta ottaa kirjanpitäjän avuksi. Tilijaskan kirjanpito kirjanpitäjän tekemänä kustantaa alkaen 49 euroa kuukaudessa.

Tilitantti - pienyrityksen edullinen ja helppo kirjanpito

Tilitantti on kotimainen kirjanpito-ohjelma, joka on suunniteltu erityisesti pienyrittäjille kuten toiminimille, taiteilijoille, itsenäisille jälleenmyyjille sekä yhdistyksille. Kirjanpito tehdään ohjelmassa kahdenkertaisena, joten se soveltuu hyvin myös osakeyhtiön kirjanpitoon. Tilitantti ei tosin ole ihan ilmainen, mutta niin edullinen että ei ole kaukana ilmaisesta. Tilitantin käyttö maksaa vain 39 € per vuosi.

SimplBooks - sähköinen kirjanpito-ohjelma pienyritykselle

SimplBooks on kotimaisen yhtiön tarjoama kirjanpito-ohjelma pienyritykselle. Sen helppokäyttöinsen ohjelman avulla teet helposti sähköisen kirjanpidon yrityksellesi edulliseen hintaan. Palvelu käytön hinnoittelu alkaa 9,90 eurosta per kuukausi (+alv).

Ukko.fi - edullinen kirjanpito toiminimelle

Ukko.fi tarjoaa toiminimiyrittäjille kätevää palvelua kirjanpidon ja laskutuksen hoitamiseksi. Palvelun idea on, että yrittäjä kirjautuu kirjanpito-ohjelmaan, jossa pääsee luomaan myyntilaskuja sekä lisäämään kirjanpidon kulujen laskut ja tositteet. Asiakaspalvelusta saa tarvittaessa apua, ja lisäksi kirjanpitäjät taustalla hoitavat tarkastukset sekä veroilmoitukset.

Nykyään Ukolta löytyy myös kirjanpitopalvelu osakeyhtiöille.